Tervislik toitumine - enam levinud põhjused, miks me järjest rohkem vaatame mida suhu pistame.

Enamik inimesi hakkab tervislikumalt toituma kaalu alandamise eesmärgil, kuid avastab, et sootuks rohkem motiveerib neid hiljem hoopis tervisele ja heaolule tulenev kasu.

Ajakirjas British Journal of Health Psychology avaldatud hiljutises artiklis järeldati, et noored täiskasvanud, kes lisasid menüüsse puu- ja juurvilju, kogesid üldist heaolu parenemist − nad olid õnnelikumad, positiivsemad ja loovamad, kirjutab Time.

Kui sa ei soovi tervislikult toituda üksnes kaalunumbri alandamise pärast, motiveerivad sind ehk järgmised viis põhjust.


1. Parem tuju − Uus-Meremaal tehtud uuringu kohaselt parendavad puu- ja juurviljad tuju, annavad rohkem energiat ning muudavad rahulolevamaks. Mõju ei kestnud üksnes samal päeval, vaid ka järgmisel. Ühest teisest uuringust, mille käigus jälgiti 80 000 täiskasvanu söömisharjumusi, avastati samuti, et puu- ja juurviljakoguste suurendamine parendab vaimset heaolu. Maagiliseks koguseks osutus seitse portsu ehk umbes pool igast päevas tarbitud toidu kogusest.

2. Rahulikum uni − mitmed uuringud seostavad paremat unekvaliteeti üldise heaoluga ning aina enamad katsed näitavad, et nn õigel toidul on une kvaliteedi osas samuti roll. Taiwani teadlased avastasid, et mehed ja naised, kellel oli unehäired, kuid kes sõid neljanädalase perioodi jooksul tund-kaks enne uneaega kaks kiivit, uinusid 35 protsenti kiiremini ning magasid 13 protsenti kauem. Pennsylvania ja Rochesteri ülikooli teadlased avastasid, et kirsimahlal on uinumisele hea efekt. Uneaeg pikenes 25 minuti võrra ning kvaliteet paranes viie-kuue protsendi võrra. Teised toidud, mis unele hästi mõjuvad, on näiteks kala, täisteratooted ja pähklid.

3. Parem trenn − tervislik toit aitab ehitada lihaseid, parendab taastumist ja üldist suutlikkust. Ajakirjas Journal of Applied Physiology avaldatud uurimuse kohaselt aitas peedimahla joomine meessportlastel sõita rattaga 16 protsenti pikema vahemaa.

4. Särav nahk − tervislikult toitumine annab nahale särava jume, selgus Nottinghami ülikooli katse käigus vaadeldud fotodest. St. Andrewsi ülikooli katses avastati, et inimesed, kes suurendasid söödavate puu- ja juurviljade kogust kuuenädalase perioodi jooksul, hinnati atraktiivsemaks kui need, kes sõid vähem puu- ja juurvilju. Seega − oled tõesti see, mida sööd.

5. Funktsioneerivam aju − niinimetatud Vahemere dieeti peetakse juba pikemat aega optimaalse tervislikkuse aluseks. Dieedi puhul süüakse rohkelt puu- ja juurvilju, kala, ube, täisteratooteid, oliiviõli, avokaadot, seemneid ning juuakse mõõdukalt veini, vähendatud on rasvase liha, piima- ja nisutoodete ning suhkru tarbimine. Teadlased väidavad, et taolisel dieedil on hea mõju ajule ehk et nimetatud toidud aitavad ajul paremini funktsioneerida.

Kuueaastase perioodi jooksul avastati muu hulgas, et Vahemere dieedi järgijatel esines 36 protsendi võrra vähem ajukahjustusi, sealhulgas vähenes ka risk haigestuda näiteks Alzheimeri tõvesse.

 

Martin SaarComment