Jõulukeeks kurkumiglasuuriga

Maagiline pühadeaeg hakkab aina lähemale jõudma. Aeg on küpsema panna üks mõnus jõulukeeks! Parajalt tummine ja natuke shvipsis, ohtralt pähkleid ja kuivatatud puuvilju sees. Erilisemaks teeb selle kollane kurkumiglasuur, mis nagu kullasära katab ja kaunistab keeksi.
— koogikontor
IMG_5554.jpg

Vaja läheb:

  • 250 g võid

  • 4 muna

  • 100 g suhkrut

  • 100 g fariinsuhkrut

  • 300 g Pähklinäpi pähklisegu (kreeka pähkleid, metspähkleid, mandleid)

  • 300 g Pähklinäpi kuivatatud puuviljade segu (jõhvikaid, aprikoose, ploome)

  • 250 ml Vana-Tallinna likööri

  • 300 g nisujahu

  • 2 tl küpsetuspulbrit

  • ¼ tl soola


Kurkumiglasuur:

  • 100 g valget šokolaadi

  • 50 ml vahukoort

  • 1 tl kurkumipulbrit

IMG_5564.jpg
IMG_5528.jpg

Tee nii:

  1. Haki pähklid ja puuviljad natuke väiksemaks. Vala peale 200 ml likööri ja veidi vett. Jäta pähkli-puuviljasegu alkoholi sisse järgmise päevani (või vähemalt 3-4 tunniks) likku. 

  2. Vahusta toasoe või suhkrutega. Lisa ükshaaval vahustades munad. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja sool. Kurna pähkli-puuviljasegu vedelikust. Lisa võivahu hulka jahusegu ja pähkli-puuviljasegu. Sega kõik ühtlaseks massiks. Tõsta keeksitainas õli või võiga määritud keeksivormi (ca 1,5 l) ja määri ühtlaselt laiali. Küpseta keeksi 170 kraadises ahjus 50-60 min. 

  3. Lase keeksil jahtuda ja eemalda siis vormist. Kui keeks on jahtunud, tee hambatikuga keeksi sisse pisikesed augud. Niisuta keeksi ülejäänud Vana-Tallinna likööriga. Eriti hea, kui saad keeksi 3-4 päeva enne serveerimist valmis teha ja siis seda igal päeval natuke likööriga niisutada.

  4. Glasuuri tegemiseks haki valge šokolaad väikesteks tükkideks. Kuumuta koor keemiseni ja vala šokolaaditükid kuuma koore sisse. Sega kuni šokolaad on sulanud. Lõpuks sega sisse ka kurkum.

  5. Vala kurkumiglasuur keeksile ja kaunista jõhvikatega.

Head isu!

Kui isu on suurem, siis uuri ka teisi Pähklinäpi lemmikuid Koogikontori retsepte


Martin Saar