Pistaatsia Puffid

Huh! Ütlen ausalt, et tegelikult plaanisin nende pistaatsiakreemi ja vaarikamoosiga puffide asemel hoopis midagi muud kĂŒpsetada. Vahel aga lihtsalt ongi nii, et jĂ€rsku lĂ€heb mĂ”te kuskile teises suunas uitama ja sĂŒnnib midagi palju-palju paremat.

Inspiratsiooni sain nurga tagant piiluvast vastlapĂ€evast ja sellest, et mulle ĂŒldse ei istu need kuivad ja igavad vastlakuklid, kuhu on megavĂ€he tĂ€idist sisse peidetud. Seega otsustasingi enda moodi “vastlakuklid” kĂŒpsetada. Rohke ja kĂŒllusliku tĂ€idisega! 🙂
— Koogikontor

Vaja lÀheb:

Keedutainas:

  • 130 g vett

  • 115 g vĂ”id

  • 100 g piima

  • 1/2 tl soola

  • 1 tl suhkrut

  • 120 g nisujahu

  • 3-4 muna (M suurus)*

Krakeliin ehk krÔbe kate:

  • 40 g vĂ”id

  • 50 g nisujahu

  • 50 g suhkrut

TĂ€idis:

  • 400 g toorjuustu

  • 300 g vahukoort

  • 1 spl suhkrut (lisa natuke rohkem, kui armastad magusamat)

  • 2 tl vaniljesuhkrut

  • 50-70 g (kooritud) PĂ€hklinĂ€pi pistaatsiapĂ€hkleid

  • 1 spl pistaatsiapastat (soovi korral)

  • 200 g vaarika toormoosi

Tee nii:

  1. Alusta krakeliinist. Selle jaoks sega omavahel jahu ja suhkur. Lisa toasoe vĂ”i ja sega ĂŒhtlaseks tainapalliks. Suru saadud tainas kahe kĂŒpsetuspaberi lehe vahele ja rulli kergelt laiali nii, et tainas jÀÀb umbes 0,4 cm paksuselt. Aseta kahe paberi vahel tainaleht kĂŒlmkappi ootele. 

  2. Keedutaina valmistamiseks vala potti vesi ja piim. Lisa vĂ”itĂŒkid ja kuumuta keemiseni. Kui vee-piima-vĂ”isegu on keema lĂ€inud, siis tĂ”sta pott tulelt kĂ”rvale ja sĂ”elu kiirelt sisse jahu. Jahu lisamine proovi vĂ”imalikult kiiresti teha ja sega siis puulusikaga kuni moodustub tainapallike. 

  3. TĂ”sta pott tulele tagasi ja kuumuta (kuivata) tainapallikest 5-6 minutit keskmisel kuumusel samal ajal seda puulusikaga kogu aeg segades. 

  4. JĂ€ta nĂŒĂŒd tainapall umbes 10 minutiks jahtuma.

  5. Kui tainapall on veel kergelt leige, siis hakka ĂŒkshaaval mikserdades lisama mune. 

  6. TĂ”sta nĂŒĂŒd keedutainas tĂ€hekujulise otsikuga (kasutasin 1,7 cm lĂ€bimÔÔduga tĂŒllet) pritskotti ja pritsi kĂŒpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes 3-4 cm lĂ€bimÔÔdused „pallikesed“. JĂ€ta iga pallikese vahele vĂ€hemalt 2 cm kerkimisruumi. 

  7. NĂŒĂŒd vĂ”ta kĂŒlmkapist vĂ€lja krakeliin ja lĂ”ika vĂ€lja umbes 3 cm lĂ”bimÔÔduga ringid. Aseta need keedutainast pallikeste peale katteks. Krakeliin kĂŒpseb ja sulab ahjus puffi peale ilusti laiali. KĂŒpseta 185 kraadises ahjus 30-35 minutit (pöördĂ”hk) kuni puffid on Ă”hku tĂ€is kerkinud ja pealt ilusad kuldsed. Lase jahtuda.

  8. TĂ€idise valmistamiseks tĂ”sta ĂŒhte suurde kaussi toorjuust, vahukoor, suhkrud ja kui sul on, siis ka veidi pistaatsiapastat. Vahusta kĂ”ik koos kuni saad paksu kreemi. Jahvata pistaatsiapĂ€hklid ja sega umbes 40 g pistaatsiapĂ€hklipuru kreemi sisse. TĂ”sta kreem pritskotti.

  9. NĂŒĂŒd lĂ”ika jahtunud puffidelt Ă”rnalt kaas pealt Ă€ra.

  10. TĂ”sta seest tĂŒhja puffi sisse kĂ”igepealt 1-2 tl vaarikamoosi ja seejĂ€rel pritsi  sisse pistaatsiakreem. Pritsi ikka nii, et kuhjaga oleks. 

  11. Aseta tÀidetud puffile "kaas" peale ja puista kÔige tipuks veel natuke pistaatsiapÀhklipuru.

  12. Ongi valmis imehead krÔbedad puffid!

Head isu!

Kui isu on suurem, siis uuri ka teisi PĂ€hklinĂ€pi lemmikuid Koogikontori retsepteï»ż

Martin Saar