Mandli-murelipirukas

Rustikaalse mandli-murelipiruka võlu peitub selle lihtsuses. See on lihtsalt pikkadeks suveõhtuteks loodud! Ja kusjuures mandleid leidub selles ohtrasti – mulle meeldib enne mandlid mõnusaks kreemiks vuristada, aga võid vabalt ka lihtsalt mandlipuru kasutada.
— Koogikontor
Pähklinäpp abc ja retsept 5-02.png
 

Vaja läheb:

Põhi:

  • 350 g nisujahu (või gluteenivaba jahu- kasutasin Schär Glutenfree Mix (2/3) ja mandlijahu (1/3) segu)

  • 150 g võid (asenda soovi korral taimse margariiniga)

  • 0,5 tl soola

  • 2 spl kookospalmisuhkrut

  • 80 ml külma vett

Täidis:

  • 250 g Pähklinäpi mandleid

  • 500 g kivideta mureleid/kirsse (külmutatud või värske)

  • 2 spl maisitärklist

  • 3 spl + 1 tl kookospalmisuhkrut

  • 0,5 tl meresoola

  • 1 tl kaneeli

 
 

Tee nii:

  1. Sega omavahel jahu, sool ja suhkur.

  2. Lisa hakitud külm või ja pudista sõrmede vahel või jahuga segamini. 

  3. Lisa külm vesi ja sega kõik üheks tainapalliks kokku.

  4. Kata tainapall toidukile või rätikuga ja aseta u 45 minutiks külmkappi.

  5. Samal ajal valmista ette täidis. Selleks rösti 200 g mandleid küpsetusplaadil 200 kraadises ahjus u 8 minutit. Lase jahtuda.

  6. Vala röstitud ja jahtunud mandlid köögikombaini või tugevamasse blenderisse. Lisa 1 tl kookospalmisuhkrut ja sool. Töötle mandleid seni, kuni saad mõnusa mandlikreemi.*

  7. Võta tainas külmkapist välja ja tõsta 1/3 tainast tagasi külma.

  8. Ülejäänud 2/3 tainast rulli jahusel laual suureks ümmarguseks ringiks. Paksus võiks jääda kuskil 0,5 cm.

  9. Määri pirukavorm (22-24 cm läbimõõduga) võiga ja tõsta lahtirullitud tainas vormi põhja. Suru näppudega tainas ilusti vormi põhja ja äärtesse. Toesta tainas fooliumiga ja eelküpseta pirukapõhja 200 kraadi juures 7-8 minutit.

  10. Samal ajal kui põhi küpseb, valmista ette murelid/kirsid. Sega nende hulka 2 spl maisitärklist ja 3 spl kookospalmisuhkrut.

  11. Tõsta nüüd pirukapõhi ahjust välja ja määri põhjale mandlikreem/-puru. 

  12. Jaota peale ka tärklise ja suhkruga segatud murelid/kirsid. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 20 minutit.

  13. Rulli jahusel laual laiali ka kõrvale pandud 1/3 tainast. Vormi tähekujulise vormiga välja väikesed tähekesed ja kata pirukas nendega. Puista pirukale peale ka veel terveid mandleid. Küpseta veel 180 kraadises ahjus umbes 25 minutit. 

  14. Kui tundub, et pirukapõhi hakkab liiga pruuniks minema, kata pirukas fooliumiga ja/või alanda natuke kuumust.

  15. Jahuta pirukat enne lahtilõikamist vähemalt 30 minutit.

Head isu!

Kui isu on suurem kui ühe koogi jagu, siis uuri ka teisi Pähklinäpi lemmikuid Koogikontori retsepte

 

 
Martin SaarRetsept