đŸ€·â€â™€ïž Kas pĂ€hklid teevad paksuks ja kui palju peaksid neid sööma?

 

PĂ€hkleid seostakse tavapĂ€raselt kasuliku toitumisega. Samas teame ka seda, et pĂ€hklid on kĂ”rge rasvasisaldusega, mistĂ”ttu tekib meil tihti kĂŒsimus, kui palju on mĂ”istlik neid sĂŒĂŒa. Kas iga pĂ€ev? Mis koguses? Ütlus, et kĂ”ike vĂ”ib sĂŒĂŒa mĂ”istlikus koguses, peab paika ka pĂ€hklite puhul ning liigne ahnitsemine vĂ”ib vĂ€ljenduda hoopis ĂŒmaramates vormides.

Üks vĂ”imalus lisada pĂ€hkleid oma menĂŒĂŒsse. Vaata siit retsepti

Miks?

Selge on aga see, et need vĂ€ikesed, aga uskumatult vĂ”imsad pĂ€hklid, varustavad meid ohtralt erinevate kasulike toitainetega nagu valgud, kiudained ja erinevad kasulikud rasvad. NĂ€iteks maapĂ€hklid ja pekaanipĂ€hklid sisaldavad rohkelt B-vitamiine, mandlid on omakorda kaltsiumi ja E-vitamiini rikkad. Kreeka pĂ€hklid sisaldavad palju foolhapet, E-vitamiini ning kuulsaid omega-3 rasvhappeid. KĂ”ikide pĂ€hklite ĂŒhisnimetaja on aga magneesium. 

Siit leiad tÀpsemalt, mida mingi pÀhkel sulle tÀpsemalt annab

Kui palju?

Kui palju vĂ”iks siis pĂ€hkleid ikkagi nosida? PeotĂ€ies pĂ€hklites, mis on umbes veerand tassi jagu, on tervist rohkem kui rubla eest. See kogus sisaldab ca 3-7g valku, 1-3g kiudaineid ning laias laastus 160-200 kilokalorit. Ideaalne kogus on umbes 30g, mis on vĂ”rdne umbes 20 mandli, 15 india pĂ€hkli, 20 maapĂ€hkli vĂ”i 8 kreeka pĂ€hkliga. Kuniks seda kogust igapĂ€evaselt oluliselt ei ĂŒleta, ei pea kartma ka kĂ”hu ĂŒmbermÔÔdu kasvu ĂŒle. Statistiliselt seostatakse pĂ€hklite tarbimist tasakaalustatud menĂŒĂŒs hoopiski rasvumise vĂ€henemisega. Kui sulle meeldib sĂŒĂŒa rohkem kui peotĂ€is korraga, nĂ€iteks autoga sĂ”ites vĂ”i Ă”htul televiisorit vaadates, siis pole ka see sugugi halb. Peaasi, et seda ei juhtuks iga pĂ€ev ;)

 
 
 

Rasvade ja kalorite hulk populaarsemates pÀhklites (30g, ehk peotÀie kohta)

 
 
 

KokkuvĂ”tlikult vĂ”id arvestada, et ĂŒhest 200g PĂ€hklinĂ€pi pakist jagub 6-7 pĂ€eva peotĂ€iteks vĂ”i siis kui oled vĂ€ga maias, 1-2 Ă”htuks, viimasest Ă€ra tekita igapĂ€evast harjumust. Kahjuks on pĂ€hklite tarbimine Eestis siiski madal ja nende lisamine oma menĂŒĂŒsse aitab tĂ”sta selle toitevÀÀrtust. Kuna pĂ€hklid sisaldavad palju mono- ja polĂŒkĂŒllastumata rasvhappeid, valke, kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid, siis pĂ€hklite söömisega varustad end vajalike toitainetega, ammutad palju energiat ja hoiad vaimu virge. 

KrÔmpsutame koos parema tervise suunas! - Sinu pÀhklinÀpp

Allikas


 
Martin Saar