Õuna-mandlipirukas ehk frangipane

Me #püsimekodus , teineteisest äralõigatud, ilma igapäevaste juba normaalseks saanud hellitusteta, aga kohvikus võime ju ikka käia, isegi kui peame selle ise koju kätte tooma. Nüüd on hea võimalus need, muidu tühised lubadused, “võtan end kokku ja küpsetan midagi perele“ , täide viia. Nädalalõpp juba paistab, kutsu oma kodused “kohvikusse“ ning tee meelele ja keelele pai!

PS kätepesu on kohustuslik retsepti osa!

pähklinäpp-õuna-mandlipirukas-02.jpg

* Retsept on koostatud nii, et seda saab valmistada ka veganversioonina. Samuti sobib ka gluteenitundlikkuse korral. Pildil olev pirukas on tehtud veganversioonina.


Vaja läheb:

Põhi:

  • 100 g võid / 100 g taimset margariini 

  • 90 g mandlijahu*

  • 50 g toortatrajahu*

  • 40 g maisijahu*

  • 0,5 tl küpsetuspulbrit

  • 1 muna / 2 spl linaseemnejahu + u 6 spl vett

  • 1 spl suhkrut

  • ¼  tl soola

  • 0,5 dl vett



Täidis:

  • 125 g mandlijahu

  • 100 g Pähklinäpi mandleid

  • 4 muna / 8 spl linaseemnejahu + u 270 ml vett

  • 170 g võid / 170 g margariini

  • 1 tl vaniljepastat

  • 1 tl kaneeli

  • 275 ml 10%-list koort / kaerapiima

  • 75 g kookospalmisuhkrut

  • 3-4 õuna

* Kui Sulle pole oluline, et kook on gluteenivaba, saad kõik jahud asendada tavalise nisujahuga. Sel juhul on kogus 150 g.



Tee nii:

Sega omavahel kõik jahud, sool, suhkur ja küpsetuspulber. Lisa toasoe või/margariin, muna/linaseemne-veesegu ja vesi. Sega kõik ühtlaseks tainaks. Suru tainas võiga määritud pirukavormi (24-26 cm läbimõõduga) põhja ja äärtesse. Hoia 20 min külmkapis. Toesta tainaääred fooliumiga ja eelküpseta põhja 200 kraadi juures 7-8 minutit.

Täidise valmistamiseks vahusta omavahel muna/linaseemnejahu-veesegu, või/margariin ja suhkur. Lisa mandlijahu, vanilje, kaneel ja piim. Vala täidis põhjale ja puista peale mandlid. Viiluta õunad ja säti kõige peale. Küpseta 165 kraadises ahjus 50-60 minutit kuni keskelt on pirukas enam-vähem hüübinud, aga kergelt veel võbeleb.


Uuri ka teisi Pähklinäpi lemmikuid Koogikontori retsepte

Martin Saar