Miks ja kuidas pähklid oma menüüsse lisada?

Ei vaja selgitamist, et pähklid on väga tervislikud ning nagu eelmises Pähklinäpi ABC-s kirjeldasime, mängivad nad suurt rolli meie jätkusuutlikus menüüs aastal 2050. Aga ka tervislikke toitusid tuleb tervislikus koguses ja viisil tarbida, kuna ka liigne headus võib lõpuks kurjalt kätte maksta. Et vältida pähklitest saadavat kalorite üledoosi, siis kasuta neid targalt ning ainult snäkkimise asemel, lisa ka toitudele lisandiks.

Sellegi poolest on pähklite söömine seda riski väärt, sest nad sisaldavad paljusid vajalikke toitaineid, kasulikke rasvasid ning piisavalt proteiini. Sealjuures aitavad nad võidelda diabeedi ja südamehaigustega, hoiab kolesterooli taseme normis ning stimuleerib ajutööd.


Kõige mõistlikum on kasutada pähkleid ja seemneid oma toidu mitmekesistamiseks.

  • HOMMIK - Hommikuks on näiteks saad ideaalselt kasutada kas pudru või müsli juures, näiteks seemnete (ghia, kõrvitsa jne) või meelepäraste pähklitega. Ühest küljest on selline hommikusöök oma kiudainete rohkuse tõttu juba väga suur samm edasi tervisliku toidulaua suunas ning teisest küljest annavad lisatavad pähkllid ja seemned toidule suurepärase maitse ning tekstuuri. Näiteks magusate lisandite asemel loovad magususe purustatud pekaanipähklid - proovi järgi kui ei usu :)

  • LÕUNA - Sõltub, mida keegi küll lõunaks sööb ning konkureerida klassikalise ja rammusa päevapraega, on tõenäoliselt keeruline, kuid siiski on ka palju neid, kes eelistavad kergemaid toite näiteks salatite näol. Sellisel juhul võib tihti tunduda, et kõht jääb tühjaks, kuid ideaalne lahendus on see kombineerida see meelepäraste purustatud pähklite või seemnetega, mis esiteks annavad toidule lisa tekstuuri ning aitavad kaasa täiskõhutundele, lisaks varustavad ka pikemaajaliselt energiaga. 

  • ÕHTU - Mõju õhtusöökidele on laias-laastus sama, mis hommikul ja lõunal, aga võimalusi õhtusöögiks on ehk rohkem. Esiteks on palju kultuure, kus kasutatake söökides väga palju erinevaid pähkleid, suur osa nendest on erinevad aasia riigid. Kes on reisinud või käinud mõnes aasiapärases restoranis on ehk märganud, et tihti on pähkleid näiteks kastmetes või on nad purustatult lihtsalt kuhugi woki sisse peidetud. Retsepte nende jaoks leiab interneti avarusest tuhandeid ning lisaks maitsvale tulemusele avaldub mõju ka meie paremas tervises.

Millisel kujul pähkleid veel tarbida?

  • 1. Esimene ning kõige levinum viis on süüa neid snäkina, kas niisama kommi asendajana või nälja peletamiseks toidukordade vahel. Hea ja mugav viis võtta kaasa kui lähed reisile, matkale või anda kaasa oma lapsele kooli kaasa. Siin tuleks siiski silmas pidada, et pähklid on suhteliselt suured energiaallikad ning seetõttu ei tasu pidevalt neid nn tervisliku toidu tähe all suures koguses süüa.

  • 2. Pähklite tarbimiseks on lisaks nende tavapärasele kujule veel võimalusi näiteks erinevate piimade (mandlipiim, indiapähklipiim jne) ja määrete (maapähklivõie, indiapähklivõie) näol.

Kokkuvõtteks

Pähklite regulaarne söömine võib sinu tervist parandada tohutult, aga oluline on ka meeles pidada, et kogustega ei tasu liialdada - kui oled söönud ühe korraliku õhtusöögi, kus juba olid pähklid ühel-või-teisel moel lisatud, siis teleka ette ei tasuks suure kausi pähklitega siiski minna.

Harjutamine teeb meistiks ning üks on kindel - pähklite mõistlikus koguses lisamine oma toidulauale viib  tervisliku ja tasakaalustatud menüü suunas. 

Allikad: Harvard Health

Martin SaarComment